Kimyasal Toksite ve Ağır Metal Arıtım Tesisi
Metaller, bilinen en değerli maddeler olup, bazı metal bileşenlerde kullanılmaları gereği direkt çevreye yayılır ve çevreyi kirletir. Buna tipik örnekler, kurşun, civa, krom, kobalt, çinko, nikel, kadminyum, bakır, demir ve daha birçok metal ve bileşenlerdir. Bütün bunlara ilaveten, bazı metallerde insanlara, doğaya, canlı yaşamına doğrudan tahribat verir ve canlı bünyesinde birikerek yaşamı yok eder.

Bu kirlenmenin çoğu sularda toplanır. Sularda toplanma, sularda çözülme olacağı gibi, çözümeden tabandan toplanma gibide olabilir. Fabrikalarda endüstride kullanılan bu metalik kimyasallarında çevreyi kirletmeyecek aşağı oranlardan arıtıldıktan sonra deşarj edilmesi zorunluluğu vardır. Metalik kirlenmeler toksik bileşenleri, nehir, yağmur ve kar sularıyla göl, gölet, baraj gibi su kaynaklarına ulaştığında, topraktan sızmayla yer altı sularınıda zehirleyecektir. Bunun için uygun kimyasal arıtma yöntemleriyle bunları sulardan arıtmak mümkündür.

Fabrika ve sanayiden gelen atık su uygun bir toplama dengeleme havuzunda biriktirilir. Bir dalgıç pompa vasıtasıyla karıştırıcılı konik tanka alınır. Uygun kimyasallarla, reaksiyonlarla dozajlamalar yapılarak toksit maddeler çökeltmeye alınır.

Çökeltme tankı içinde konik kısımda yoğunlaşarak, çamurlaşma meydana gelir. Çamur pompa vasıtasıyla atıklar torba filtre veya filtre pruz alınır. Susuzlaştırma işlemi uygulanır. Bu işlemde oluşan su geri dönüştürülerek çevreye zarar vermeden deşarj edilir. Kil halindeki katı atıklar uygun bir yerde biriktirilir.

kimyasal_toksite_agir_metal_aritilmasi

Fabrikanızdan gelen kullanılmış su atık su toplama havuzunda biriktirilir. Dalgıç pompa vasıtasıyla çökertme tankına basılan kirli su aynı zamanda otomatik dozajlama ünitesiyle belirlenen oranda kimyasal verilerek çökertme hakkında tam bir karışım sağlanır. Çökertme tankı içinde, kimyasallarla homojen bir karışım oluşturmuş çamurlu su girdap oluşarak tankın konik kısmında birikir. Çamurun konik kısmında birikmesi ile üstte kalan temiz su savaklar yoluyla ya temiz su silosuna yada bir başka havuza aktarılır. Pinomatik vana vasıtasıyla konik kısmında biriken çamurlu su çamur tankına alınır. Çamur tankı içinde yavaş devirde çalışan bir karıştırıcı ile homojenlik korunarak çamur pompası ile filtre prese pompalanır. Bu sistemde çamur pompası iki devirli seçilir.

Mermer fabrikasının atık su debisine göre zaman ayarı yapılarak önce yavaş devirde sonra hızlı devirde istenilen kurulukta kek alınır. Filtre pres çamur susuzlaştırma işlemi yapılacak zaman ayarları ile 5-15 dk. arasında tamamlanır. Son olarak kapalı bir platform üzerine konulmuş filtre presten çıkan susuzlaştırılmış kek aşağıya konulan kamyon kasasına yada konteynıra düşer. Bu sistemde geri dönüştürülen su tesiste kullanılabilir yada çevreye zararı olmadan bertaraf edilebilir.